Vinerea Sfântă

Sacrificiu! Sacrificiu! —Este adevărat că a-L urma pe Isus Cristos (şi chiar El a spus-o), înseamnă a-şi purta crucea. Dar nu-mi place să aud sufletele care s-au îndrăgostit de Domnul Nostru vorbind atâta de cruce şi de renunţări

Sacrificiu! Sacrificiu! —Este adevărat că a-L urma pe Isus Cristos (şi chiar El a spus-o), înseamnă a-şi purta crucea. Dar nu-mi place să aud sufletele care s-au îndrăgostit de Domnul Nostru vorbind atâta de cruce şi de renunţări: când există Iubire, sacrificiul este bucuros, chiar dacă costă, şi crucea, este Sfânta Cruce.

—Sufletul care ştie să iubească şi să se dăruiască astfel, se umple de bucurie şi de pace. Atunci la ce bun a insista asupra sacrificiului ca pentru a căuta o consolare, de moment de Crucea lui Cristos – care este viaţa ta – te face fericit?

Brazdă, 249

Crucea pe pieptul tău?... Bine. Dar... Crucea pe umerii tăi, Crucea în carnea ta, Crucea în inteligenţa ta. – Aşa vei trăi prin Cristos, cu Cristos şi în Cristos: doar aşa vei fi apostol.

Drum, 929

A nu uita: trebuie ca în toate activităţile omeneşti să fie bărbaţi şi femei care, atât în viaţa cât şi în munca lor, să poarte Crucea lui Cristos, ridicată sus, vizibilă, dătătoare de puteri; simbol al Mântuirii, al unităţii neamului omenesc şi al Dragostei cu care Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul şi Dumnezeu Treime a iubit şi iubeşte mereu omenirea!

Brazdă, 985

Când trecem pe unde trece Cristos, când nu rămânem doar la resemnare, când iubim Voinţa lui Dumnezeu, când iubim Crucea… atunci, numai atunci, El este acela care poartă această cruce.

Forja, 770

Semne neechivoce ale adevăratei Cruci a lui Cristos: seninătatea, un profund sentiment de pace, o iubire gata la tot felul de sacrificiu, o eficacitate ce emană din însăşi Coasta lui Isus, şi mereu vizibilă, bucuria. O bucurie care vine din certitudinea aceasta: cine se dăruieşte cu adevărat, se află foarte aproape de Cruce şi, în consecinţă, lângă Domnul.

Forja, 772

Cu câtă iubire Isus îmbrăţişează lemnul care îi va da moartea! Nu este oare adevărat că abia încetând de a avea frică de Cruce, de ceea ce oamenii numesc cruce, când aplici voinţa ta la acceptarea Voinţei divine, eşti fericit, şi dispar toate preocupările, suferinţele fizice sau morale?

Este într-adevăr uşoară şi amabilă Crucea lui Isus. Acolo nu contează durerile; numai bucuria de a se şti corăscumpărători cu El.

Via Crucis, 2, 1