Octombrie, luna Rozariului

Pentru că Maria este Mamă, devoţiunea sa ne învaţă să fim fii: s-o iubim serios, fără măsură; să fim simpli, fără toate complicaţiile care se nasc din egoismul.

Pentru că Maria este Mamă, devoţiunea sa ne învaţă să fim fii: s-o iubim serios, fără măsură; să fim simpli, fără toate complicaţiile care se nasc din egoismul de a se gândi numai la sine însuşi; pentru a fi bucuroşi, ştiind că nimic nu poate distruge speranţa noastră. Începutul drumului care are drept scop iubirea nebună pentru Isus, este o iubire plină de încredere faţă de Sfânta Fecioară. Am scris deja aceste cuvinte, cu mulţi ani înainte, în prologul la un comentariu la Sfântul Rozariu, şi de atunci am constatat de multe ori cât sunt de adevărate. Nu mă voi lungi asupra acestui concept; vă invit mai degrabă să-i faceţi experienţa, să-l descoperiţi personal prin intermediul colocviului iubitor cu Maria, deschizându-vă inima voastră, încredinţându-i bucuriile voastre şi greutăţile voastre, cerându-i să vă ajute să-l cunoaşteţi şi să-l urmaţi pe Isus.

Este Isus care trece, 143

Chiar şi raporturile noastre cu Mama din Cer cer norme de pietate filială care să conducă comportamentul nostru faţă de Ea. Mulţi creştini adoptă vechiul obicei al scapularului, sau folosesc să salute – nu este nevoie de cuvinte, e de ajuns un gând – imaginile Mariei care se găsesc în orice casă creştină sau care împodobesc străzile în atâtea localităţi. Alţii trăiesc acea rugăciune minunată care este sfântul Rozariu, în care sufletul nu se oboseşte să repete aceleaşi lucruri, aşa cum nu se obosesc îndrăgostiţii care se iubesc într-adevăr, şi în care se învaţă să retrăim momentele centrale din viaţa Domnului. Alţii încă s-au obişnuit să dedice Sfintei Fecioare o zi din săptămână – chiar ziua în care ne-am reunit astăzi, sâmbăta – ca o ocazie pentru a-i oferi vreo mică atenţie şi pentru a medita mai intens despre maternitatea sa.

Este Isus care trece, 142

Să fie puternică evlavia noastră pentru Mama noastră. Ea care ştie să răspundă cu atâta delicateţă darurilor pe care i le aducem.

— Mai mult, dacă spui zilnic sfântul Rozariu în spirit de credinţă şi de dragoste, Doamna Noastră se va însărcina să te conducă foarte departe pe drumul care duce la Fiul său.

Brazdă, 691

Sfântul Rozariu. — Bucuriile, durerile şi misterele de slavă din viaţa Fecioarei alcătuiesc o coroană de laude rostite neîncetat de Îngerii şi Sfinţii din Cer… precum şi de cei care o iubesc pe Maica Noastră, aici pe pământ.

— Practică zilnic această sfântă devoţiune şi răspândeşte-o în jurul tău.

Forja, 621

Sfântul Rozariu este o armă puternică. Întrebuinţeaz-o cu încredere şi te va minuna rezultatul.

Drum, 558

Rozariul este foarte eficace pentru cei care au ca arme inteligenţa şi studiul: când o imploră pe Doamna Noastră, aparenta monotonie, ca a copiilor care o roagă pe Mama lor, distruge în ei orice grăunte de glorie deşartă şi de orgoliu.

Brazdă, 474

Amâni mereu rozariul pentru mai târziu şi sfârşeşti prin a-l omite pentru că îţi este somn. — Dacă nu ai alte momente, recită-l pe stradă şi fără ca nimeni să observe. Pe lângă aceasta, vei întreţine şi mai bine prezenţa lui Dumnezeu în tine.

Brazdă, 478