Despre recunoaşterea minunii atribuite mijlocirii lui Josemaría

Vă propunem o selecţie de declaraţii suscitate de ştirea minunii atribuite mijlocirii lui Josemaría, ştire difuzată la 20 decembrie 2001.

Doctorul Manuel Nevado Rey

20 decembrie 2001

Declaraţie pentru agenţia EFE

"Începusem deja să mă rog şi aceasta mă întărea şi mai mult. Nu mă rugam totdeauna după textul rugăciunii de pe iconiţă, ci uneori diferit; însă mă temeam, şi în astfel de cazuri te prinzi de ce poţi. După cincisprezece zile, mâna a început să se vindece. La puţin timp după aceea, boala a dispărut. Atunci toată lumea a început să vină la mine pentru a constata ce mi s-a întâmplat. Am putut să fac din nou intervenţii chirurgicale şi continuu să fac şi acum."

"De doctori, Biserica nu duce lipsă; ceea ce pot zice eu este că vindecarea mea nu este normală. Când te arzi cu raze X, nici chirurgia nu este eficace, pentru că celulele infectate emit la rândul lor radiaţii care le contaminează pe celelalte."

"Am impresia că este un vis, şi aştept să mă trezesc. Am fost complet răscolit, soţia la fel, ca şi cei patru copii ai mei, dintre care unul este medic."

Cardinalul König, Arhiepiscop emerit de Viena

21 decembrie 2001

Interviu luat de Ricardo Estarriol pentru "La Vanguardia" (Barcelona)

Cardenal Franz König

"Pentru Cardinalul König, ştirea că nimic nu se mai opune canonizării fericitului Josemaría Escrivá de Balaguer, fondator al Opus Dei, înseamnă 'că Monseniorul Escrivá aparţine deja patrimoniului Bisericii, din care el face parte'. Şi a adăugat: 'L-am cunoscut pe fericitul Escrivá de Balaguer la Roma în timpul Conciliului Vatican II. Mi s-a spus că încuraja rolul laicului în viaţa de zi cu zi şi în cea profesională, cu scopul de a face ca Biserica să acţioneze în lume prin laici, cei fără gulerul roman şi fără brâul episcopal. Era un om care, după părerea mea, degaja o imensă deschidere sufletească. Se interesa de derularea conciliului. Am aflat că el călătorea mult, că era interesat de apostolatul laicilor. Vorbea mult despre cele ce se întâmplau în lume şi mi-am dat seama foarte repede că avea acolo o Biserică vie".

Monica Vitti, actriţă italiană

20 decembrie 2001

"Am înţeles învăţăturile fericitului Josemaría datorită afecţiunii şi profesionalismului pe care am văzut că-l practică prin îngrijirile acordate unui membru al familiei mele, ca şi tuturor pacienţilor din Campusul «Biomedico» din Roma. Am înţeles că lucrurile trebuie făcute cu dragoste, şi că oamenii sunt mereu pe primul plan".

Mons. Flavio Capucci, postulator al cauzei canonizării fondatorului Opus Dei

20 decembrie 2001

"Este o sărbătoare pentru întreaga Biserică. În ea sunt împreună Padre Pio, fericitul Escrivá şi Juan Diego, trei figuri deosebit de semnificative ale universalităţii Bisericii, care asumă forme diferite, se adaptează la sensibilităţi diferite şi favorizează, astfel, sensul comunitar. Suntem diferiţi însă suntem una."

Mons. Juan José Omella, Episcop de Barbastro, oraşul natal al fericitului Josemaría

20 decembrie 2001

"Acest fapt constituie o mare bucurie şi un motiv de mândrie pentru oraşul în care fericitul Josemaría a cunoscut credinţa creştină; este, totodată, o mare satisfacţie pentru întreaga biserică diecezană. Este şi un impuls pentru noi toţi care facem parte din această dieceză, pentru că ne aminteşte că toţi suntem chemaţi la sfinţenie, care este un ţel accesibil, pe care îl putem atinge dacă rămânem deschişi harului lui Dumnezeu. Pentru noi este o zi de sărbătoare".

Vittorio Messori, ziarist şi scriitor italian

19 decembrie 2001

După un articol publicat în «Corriere della Sera»

"Un punct care a putut influenţa asupra alegerii este caracterul sigur, indiscutabil din punct de vedere ştiinţific, dar, în fond, puţin 'spectaculos' al acestei minuni. Monseniorului Escrivá ('Părintele nostru', cum îl numesc credincioşii din Opus Dei) era convins că adevăratul miracol este o viaţă de muncă, nu suportată, ci împlinită cu iubire faţă de Dumnezeu, cu zel şi bucurie...

Este un miracol liniştit: mâinile unui muncitor care se vindecă, permiţându-i să-şi reia lucrul. Un adevărat mister în cadrul vieţii cotidiene obişnuite atât de dragă lui".

Antoine de Rochebrune, vicar al Prelaturii Opus Dei în Franţa

21 decembrie 2001

"În anunţul oficial al unui miracol atribuit lui Josemaría, văd un nou semn al acţiunii lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor, ca de fiecare dată când un miracol este recunoscut de către Biserică. În acest caz, este o reînnoire a chemării evanghelice de a căuta plinătatea vieţii creştine în mijlocul ocupaţiilor obişnuite, oricare ar fi starea fiecăruia.

Sfinţenia, trăirea Evangheliei, este un ideal propus tuturor.

Doresc ca centenarul naşterii fericitului Josemaría Escrivá, care va fi celebrat la 9 ianuarie 2002, să ajute în a-l face mai bine cunoscut, mai ales în Franţa, această ţară pe care o iubea atât, şi în care el a vrut să vină încă din 1936".