21. Cine l-a însoțit în această traversare a Pirineilor? Cin făcea parte din Opus Dei și cine nu?

A fost însoțit de șapte tineri. Unii aveau 35 de ani, la fel ca el. Așa de pildă José María Albareda care se alăturase lui Opus Dei în plin război civil

Tomás Alvira, Manuel Sáinz de los Terreros, Josemaría Escrivá, Pedro Casciaro, Francisco Botella, Juan Jiménez Vargas, Miguel Fisac, José María Albareda

A fost însoțit de șapte tineri. Unii aveau 35 de ani, la fel ca el. Așa de pildă José María Albareda care se alăturase lui Opus Dei în plin război civil. Tomás Alvira, prietenul lui Albareda, profesor titular, avea 31 de ani, iar Manuel Sáinz de los Terreros avea aproape 30. Ceilalți erau tineri la 20 de ani: Juan Jiménez Vargas și Miguel Fisac aveau 24, iar Pedro Casciaro și Francisco Botella, cei mai tineri, aveau 22.

În acel moment doar Tomás Alvira nu făcea parte din Opus Dei. Câțiva ani mai târziu, Alvira (n. Villanueva del Gallego, Zaragoza, 17 ianuarie 1906-d. Madrid, 7 mai 1992) avea să fie unul dintre primii supranumerari de la Opus Dei. Cauza pentru canonizarea soților Tomás și Paquita Alvira este deschisă.

Bibliografie:

— CASCIARO, P., Soñad y os quedaréis cortos. Testimonio sobre el fundador de uno de los miembros más antiguos del Opus Dei. Prefață a Mons. Javier ECHEVARRÍA, Rialp, Madrid 1994.

—VÁZQUEZ, A., Tomás Alvira y Paquita Domínguez: la aventura de un matrimonio feliz, Palabra, Madrid 2007.