Prima paginăDocumentațieFișe istoriceA fost într-adevăr asasinat un preot care a fost confundat cu Sf. Josemaría?
Documentație
Fișe istorice despre Sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer

A fost într-adevăr asasinat un preot care a fost confundat cu Sf. Josemaría?

Etichete: Opus Dei, Preoţie, Madrid, Războiul civil, Istorie
Datele istorice asupra acestui fapt nu sunt precise. În august 1936, câteva femei au povestit mamei, sorei și fratelui său că pe o stradă din Madrid fusese spânzurat cineva care semăna foarte mult cu el.

Cât despre Sf. Josemaría, el n-a aflat acest lucru decât un an mai târziu, la sfârșitul verii lui 1937, în ultimele săptămâni pe care le-a petrecut la legația Republicii Honduras, la Madrid.

«O știre venită cu întârziere: mi s-a spus direct și explicit, de mai multe ori, că fratele meu Josemaría [așa vorbea despre el însuși Sf. Josemaría] a fost găsit spânzurat de un copac la Moncloa, spun unii; pe strada Ferraz după spusele altora. Cineva ar fi putut să identifice cadavrul. Cealaltă versiune spune că ar fi fost împușcat» (Scrisoare a Sf. Josemaría către credincioșii Opus Dei în Valencia, Madrid, 18.9.1937 citat în comentar al gând 743 de Drum, lucrare a Sf. Josemaría, în Camino. Edición crítico-histórica preparada por Pedro Rodríguez, 3ª ed. correctată și mărită, Rialp, Madrid 2004, p. 852).