23. A avut la Burgos contacte cu Franco sau cu membrii marcanți ai mișcării falangiste?

Nu a avut niciun contact cu Franco și nici cu personalități de mișcării franchiste

Nu a avut niciun contact cu Franco și nici cu personalități de mișcării franchiste. Cu câțiva ani înainte, la Saragossa, îl cunoscuse pe Ramón Serrano Suñer in colectivul de profesori ai Liceului Amado unde amândoi fuseseră profesor de drept. Acest lucru nu crease între ei nici cea mai vagă legătură de prietenie și poate explica faptul că la Burgos, unde se afla Serrano Suñer, ministrul de Interne și „mâna dreaptă a lui Franco” ca să zicem așa, nu a avut deloc de-a face cu el.

În mod intenționat nu a frecventat niciuna din vechile sale cunoștințe din perioada studenției de la Saragossa, care primiseră în 1938 funcții politice: Enrique Giménez Arnau care în acea vreme era șeful secretariatului particular al Ministrului de Interne și José Lorete Sanz, numit în funcția de subsecretar al aceluiași minister. Raporturile cu cel din urmă s-au limitat la o serie de demersuri pentru editarea lucrării sale „Drum” (Camino).

Acestea erau singurele persoane din mediul politic pe care le cunoștea.

În lume a militarilor, Escrivá îl cunoștea din 1931 pe generalul Luis Orgaz Yoldi care locuise la Saragossa. Mai cunoscuse încă doi ofițeri: colonelul Vicente Rodríguez Rodríguez, tatăl lui Vicente Rodriguez Casado, unul din tinerii membri de la Opus Dei și Joaquín Lahuerta López, tatăl unui student care frecventa rezidența DYA. La Burgos se afla în legătură mai ales cu personalitățile ecleziastice și academice și în mod special cu studenți care îl frecventau la rezidența DYA și care veneau din diferite localități ca să-l vadă.