26 iunie și 17 mai: două date și doi sfinți

Două date leagă 2 sfinți contemporani: Sf. Josemaría Escrivá, Fondatorul Opus Dei, și Fer. Anton Durcovici, Episcop martir de Iași. La 26 iunie 1975 și-a dat sufletul Mons. Escrivá și la 26 iunie 1949 a fost reținut Mons. Durcovici.

Sfânta Liturghie în cinstea Sf. Josemaría în Biserica Sf Tereza din București

Cei care se aseamănă se adună. Două date leagă 2 sfinți contemporani: Sf. Josemaría Escrivá, Fondatorul Opus Dei, și Fer. Anton Durcovici, Episcop martir de Iași. La 26 iunie 1975 și-a dat sufletul Mons. Escrivá și la 26 iunie 1949 a fost reținut Mons. Durcovici. Din întâmplare amândoi au fost și beatificați la aceeași dată, la 17 mai: Mons. Escrivá în 1992, și Mons. Durcovici în 2014.

La 26 iunie 2014, cu prilejul comemorării liturgice a Sfântului Josemaría, s-a celebrat o Sfântă Liturghie în cinstea Fondatorului Opus Dei (Lucrarea lui Dumnezeu). Celebrarea euharistică a avut loc la Parohia Sf. Tereza a Pruncului Isus din București. Au participat mulți credincioși pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu și a reînnoi angajamentul privind căutarea sfințeniei în mijlocul lumii, mesaj evanghelic pe care l-a propovăduit neobosit Sf. Josemaría.

Acum un an, IPS Robu a binecuvântat o statuie a Sf. Josemaria în curtea bisericii Sfintei Tereza și chiar la doi pași, în împrejurimile Cimitirului Bellu, a fost reținut Fer. Anton Durcovici, în drum spre Popești-Leordeni pentru a administra Sfântul Mir. După doi ani și jumătate a murit în închisoarea de la Sighetu Marmației din cauza frigului, a foamei și a setei.

Sfinții ne arată calea spre Cer.

Sfântul Josemaría a suferit prigoana religioasă din timpul Războiului Civil Spaniol și mulțumită ocrotirii divine, a scăpat cu viață. Fer. Anton Durcovic și-a dat viața pentru credință și a murit martir în timpul prigoanei religioase din România comunistă. Amândoi sfinții s-au angajat fără ezitare la ministerul preoțesc, îndrumând în viața spirituală mii de suflete, printre care se numără mulți intelectuali. Acum continuă să ne ajute din Cer.

O doamnă din parohia Sf. Tereza povestește că a făcut novena muncii Sfântului Josemaría și când a terminat a primit o ofertă de angajare. Sunt deja milioane de persoane din toată lumea care au primit haruri spirituale și materiale prin mijlocirea Întemeietorului Opus Dei. Sfinții au trăit pentru a-l iubi pe Dumnezeu și pe alții, deoarece l-au imitat pe Isus Cristos. Viața și scrierile Sfântului Josemaría sunt o sursă de inspirație pentru tot felul de persoane pentru a-l găsi pe Cristos în viata obișnuită.

Sf. Josemaría Escrivá și Venerabilul Alvaro del Portillo

Mons. Anton Durcovic și-a dat viața pentru credință și a murit martir în timpul prigoanei religioase din România comunistă. În omilie, Pr. Manuel García de Madariaga și-a amintit de faptul că Venerabilul Alvaro del Portillo, primul succesor al Sfântului Josemaría la conducerea Opus Dei, va fi beatificat în data de 27 septembrie 2014 la Madrid. „Sfinţenia personală nu este o abstracţie, ci o realitate, divină şi umană totodată, care se manifestă prin actele de Iubire de zi cu zi”, a scris Sf. Josemaría în cartea Forja. Mons. Escrivá a fost deja canonizat și de curând Biserica ni-l propune ca model de viață pe Venerabilul Alvaro del Portillo, care a respectat cu loialitate mesajul Fondatorului Opus Dei, identificându-se cu Isus Cristos în îndatoririle obișnuite ale vieții.

Albumul foto sărbătorii Sf. Josemaría în România (2014)